Συμπατριώτες – Συμπατριώτισσες:

Φίλες και Φίλοι:

Σας καλωσορίζω, και σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε σήμερα μαζί μας

Η χώρα μας τώρα ευρίσκεται σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της. Όχι γιατί είμαστε ακόμη η ψωροκώσταινα,

ούτε γιατί ζούμε την μικρασιάτικη καταστροφή,

τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο, την χούντα κ.τ.λ.

Αλλά, γιατί ως λαός κινδυνεύουμε να χάσουμε την ελπίδα, το θάρρος, την αυτοπεποίθηση και το δυναμισμό μας.

Κινδυνεύουμε να χάσουμε τη κοινωνική συνοχή, τη συμπόνια και την αλληλεγγύη μας.

Κυριαρχεί ο ατομισμός το βόλεμα, η παρέα, χωρίς αξιοκρατία, διαφάνεια, και έλεγχο.

Κινδυνεύουμε να χάσουμε το χαμόγελο μας, την καλοσύνη μας και την απλότητά μας, δεν κοιτάμε δίπλα μας, κι αν «εμείς την έχουμε κάνει», δεν ξέρουμε τι κάνουν οι άλλοι.

Δεν τραγουδάμε, δεν χορεύουμε, δεν συναντιόμαστε.

Έχουμε προδώσει την αυθεντική παραδοσιακή μας κληρονομιά. Ξοδεύουμε χρήματα για τον πολιτισμό, και αυτά πάνε σε Τουρκογύφτικα πανηγύρια.

Οι Άγγλοι κατάκτησαν τους Ιρλανδούς εξαφανίζοντας τα τραγούδια τους, τους χορούς τους και τη γλώσσα τους. Έτσι ξεχάσαμε τους Κέλτες.

Θα αφήσουμε εμείς να ξεχαστεί η Ελλάδα;

ΟΧΙ. ΟΧΙ. με κεφαλαία.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει πολλά στα χρόνια που κυβέρνησε. Έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε ότι καλό έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια:

·       Πολιτικές για τους μη προνομιούχους Έλληνες

·       Έργα στην ύπαιθρο

·       Αποκέντρωση

·       Εθνικό Σύστημα Υγείας

·       Νόμος Πεπονή και τόσα άλλα.

Από την άλλη μεριά οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία πενταετία (για να μην αναφερθούμε σήμερα στο κράτος της δεξιάς και τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος), έφεραν το τόπο σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, διογκώνοντας το έλλειμμα και οδηγώντας τη χώρα σε μια τυφλή κρίση χωρίς πιλότο. H ύφεση στην Ελλάδα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά μετά τις εκλογές του 2009. H Νέα Δημοκρατία παρέλαβε το δημόσιο χρέος στα 173 δις το 2004 και το παρέδωσε στα 300 δις το 2009. Μας παρέδωσαν τη καυτή πατάτα και εμείς δώσαμε τη μάχη για να επιβιώσει η χώρα.

Αλλά, όλοι ξεχάσαμε τον εμπρηστή και κάνουμε κριτική στον πυροσβέστη.  

Και ενώ όλοι, και τα μικρότερα κόμματα, προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια της επίλυσης των προβλημάτων, προτίμησαν να μην πάρουν πολιτικό κόστος. Αλλά τώρα, λένε ότι θα λύσουν τα προβλήματα. Μα πως; άλλαξαν τα προβλήματα; Ή θα λύσουμε προβλήματα σε άλλη χώρα. Τα προβλήματα είναι εδώ, τα ίδια και οι δυσκολίες οι ίδιες. Και οι περισσότεροι έχουν συμμετάσχει κάποια στιγμή στο παρελθόν στη διαμόρφωση και υλοποίηση των πολιτικών.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν παράγει έργο μοναδικό στην ιστορία του τόπου, αλλά έχουν γίνει και λάθη. Τα τελευταία χρόνια πολλά πράγματα εξελίσσονται με μια χρονική υστέρηση. Πολλά έπρεπε να τα είχαμε κάνει νωρίτερα. Όσο αργούσαμε, τα μέτρα γίνονταν όλο και ποιο αυστηρά και επιβάρυναν τους αδύναμους, τους άνεργους, τους ηλικιωμένους, τους συνταξιούχους, τους εργάτες, τους αγρότες, τους υπαλλήλους  και τους μικροεπιχειρηματίες.

Αργήσαμε να οργανώσουμε τον δημόσιο τομέα, να εφαρμόσουμε κριτήρια αξιοκρατίας, έλεγχου και αποτελεσματικότητας.

Αργήσαμε να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή και την διαφθορά στον δημόσιο τομέα.

Να δώσουμε νέα πρότυπα στους νέους, πνοή στην παραγωγή.

Αξιοποίηση των πόρων και των χρηματοδοτήσεων.

Δεν μπορούμε να μην παράγουμε και να καταναλώνουμε με δανικά.

Όλα αυτά χρειάζονται νέα πορεία.

Πρέπει όλοι να κρινόμαστε και να αξιολογούμαστε όχι από τα ωραία λόγια και τις συναρπαστικές και καθώς πρέπει ομιλίες, αλλά από τα έργα μας. Κριτήριο αξιολόγησής μας να είναι το τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Έχουμε ένσημα; έχουμε αποτελέσματα;

Ήρθε επί τέλους η ώρα να πούμε ότι: Δεν μπορούμε να κάνουμε ρουσφέτια. Δεν θα έχουμε πολιτικό γραφείο. Ότι  όλα τα αιτήματα θα διεκπεραιώνονται γραπτώς και μέσα από το διαδίκτυο, στο οποίο θα δημοσιεύονται και όλες οι ενέργειες μας. Θα υπηρετούμε τα γενικά συμφέροντα και τις αναπτυξιακές πολιτικές της Αρκαδίας και της κοινωνίας, αλλά θα φροντίζουμε και ατομικά αιτήματα συμπολιτών μας οι οποίοι αδικούνται από το κράτος.

Τελευταία το πολιτικό σύστημα δέχεται κριτική και έχει υποστεί μεγάλη φθορά. Όμως το πολιτικό σύστημα δεν είναι ανεξάρτητο από την κοινωνία, τον λαό, τους πολίτες. Επηρεάζει και επηρεάζεται από αυτό. Το ταγκό αυτό χορεύεται από δύο.

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτό το ολέθριο ταγκό.

Τελεία και παύλα. Αλλάζουμε τώρα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο όσοι μας ντρόπιασαν και μας διέσυραν.

Είστε και εσείς οι απλοί άνθρωποι του λαού οι τίμιοι εργαζόμενοι που δεν χρωστάτε σε κανέναν τίποτα.

Είμαι και εγώ ένας από εσάς, που θέλω να σας εκπροσωπήσω, ο οποίος δεν έχω αλλάξει και δεν θέλω να αλλάξω.

Σε ότι έχω ασχοληθεί μέχρι σήμερα, έχω εργαστεί σκληρά και επίμονα και έχω πετύχει αποτελέσματα. Κυρίως στους τομείς της παιδείας και της υγείας στους οποίους εργάζομαι.

Στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας έχω συμβάλλει ώστε να είναι ένα από τα Τμήματα με τη μεγαλύτερη βαθμολογία εισαγωγής, και να επιτυγχάνει υψηλό βαθμό απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Στα Νοσοκομεία Άγιος Σάββας και το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, στα οποία έχω υπηρετήσει, έχω επίσης συμβάλλει αποφασιστικά στην καθιέρωση πρωτοποριακού Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος χωρίς σημαντικό κόστος για το δημόσιο. Γνωρίζετε, η Πληροφορική είναι το σημαντικότερο εργαλείο στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου τομέα.

Και στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας της οποίας είχα την ευθύνη της Διοίκησης τα τελευταία δύο χρόνια και δύο μήνες, προσπάθησα σκληρά και είχαμε σημαντικά αποτελέσματα.

·       Συνεργασία και συμβολή στη τεράστια προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Υγείας για την εξυγίανση στο χώρο της Υγείας.

·       Διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην οικονομική διαχείριση και τις προμήθειες, επιτυγχάνοντας μείωση της σπατάλης και του λειτουργικού κόστους κατά 41%. Είμαστε πρωτοπόροι σε πολλά θέματα όπως:

o   Η ανάδειξη και χρήση του Παρατηρητηρίου Τιμών και του Ηλεκτρονικού Μητρώου Προμηθευτών

o   Η αύξηση της χρήσης των γεννοσήμων φαρμάκων και

o   Η διενέργεια των διαγωνισμών Ηλεκτρονικά και με διαβούλευση των τεχνικών προδιαγραφών μέσω διαδικτύου.

·       Έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, με χρήση και πρωτοποριακών μεθόδων τηλεφροντίδας. Τελευταία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με είχε τιμήσει με τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας

·       Ίση μεταχείριση στους εργαζόμενους, αναρτώντας στο διαδίκτυο τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για την ορθολογική κατανομή και διαχείριση του προσωπικού

·       Συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων

·       Έλεγχος Διοικητικής νομιμότητας πράξεων οργάνων διοίκησης και στελεχών στις υγειονομικές μονάδες

Αυτά κάναμε… και με αυτά θέλουμε να μας κρίνετε.

Σχετικά με τη πολιτική έχουν ειπωθεί πολλά, σχεδόν τα πάντα. Προτάσεις, σχέδια, υποσχέσεις, μεγάλα και ωραία λόγια.

Το ζητούμενο τώρα είναι η εφαρμογή τους.

Και εδώ, τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά, στην εφαρμογή της θεωρίας, των λόγων και των υποσχέσεων.

Ποιοι μπορούν να υλοποιήσουν πράγματα;

Μα αυτούς τους διαλέγετε ΕΣΕΙΣ. Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος. Τώρα είναι τα δύσκολα και πρέπει να διαλέξετε σωστά.

Πάντα λέμε να μπούνε νέοι στη πολιτική. Όμως τίποτα δεν είναι απόλυτο και τέτοια αβασάνιστα συνθήματα αποπροσανατολίζουν τον λαό την ώρα της Ευθύνης.

Οι παλιοί πολιτικοί έχουν πείρα και γνώσεις, συχνά η κοινωνία έχει επενδύσει – διαχρονικά - σημαντικά ποσά σε αυτούς. Το θέμα είναι αν έχουν την θέληση να κάνουν αυτό που πρέπει, αν υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο ή τον προσωπικό τους περίγυρο.

Οι νέοι είναι συνήθως άπειροι και πολλές φορές η ηλικία από μόνη της δεν αρκεί, αν δεν υπάρχουν προσόντα και διάθεση για κοινωνική προσφορά. Πολλές φορές έχουμε δει νέους στην ηλικία - με πολύ παλιά μυαλά, πρακτικές και νοοτροπίες - να μετέρχονται πρακτικές παλαιοκομματικές.

Οι ενεργοί πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, να σκέπτονται, να έχουν κρίση και να αποφασίζουν με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Το τι θα κάνει ή το τι μπορεί να κάνει κάποιος στο μέλλον, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το τι έχει κάνει στο παρελθόν.

Κάπου στην μέση μεταξύ παλιού και νέου υποψήφιου βουλευτή, είμαι εγώ.

Με εμπειρία στην πολιτική πρακτική, αλλά και στην επιστημονική διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά. Είχα εκτεθεί ως υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρκαδίας δύο φορές.

Όμως πρώτη φορά κατεβαίνω στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Αντιμετωπίζω την υπόθεση της πολιτικής υπεύθυνα, αλλά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός.

Μεγάλα λόγια, συναρπαστικές ομιλίες, ρητορεία, υποσχέσεις, ρουσφέτια, δεν με αφορούν.

Δεν μπορώ να θυσιάσω την ειλικρίνειά μου και να περιφέρομαι με ένα διαρκές παγωμένο χαμόγελο.

Είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος σαν εσάς. Και έχω ένα πάθος, μια φιλοδοξία, ένα όραμα.

Αγαπάω τον τόπο μου, και θέλω να βοηθήσω. Τον Αγαπώ και τον πιστεύω όσο και εσείς και σας καλώ να συμπορευτούμε σε αυτή την προσπάθεια. Για την Ελλάδα, για την Αρκαδία για τους πολίτες αυτού του τόπου …για όλους εμάς …για τα παιδιά μας.

Έχω γυρίσει σε όλο τον κόσμο και πάντα επιστρέφω εδώ.  Όταν με ρωτούν από πού είμαι, λέω: από τον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας.

Στις πόλεις της Ελλάδας που έχω ζήσει και εργαστεί (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καλαμάτα, Λάρισα κα) και στο εξωτερικό, όλοι οι Αρκάδες: από την Τρίπολη, το Καστρί, το Άστρος, τα Δολιανά, τον Άγιο Ανδρέα τον Τυρό, τα Πούλιθρα, το Λεωνίδιο, το Κοσμά, το Λεβίδι, τα Λαγκάδια, τη Κανδύλα, τη Βυτίνα, τη Μεγαλόπολη, τη Δημητσάνα, την Στεμνίτσα, την Καρύταινα, την Ηραία κτλ από όλα τα μέρη της Αρκαδίας, είναι συμπατριώτες μου. Πολλές φορές έχω συγκατοικήσει και συνεργαστεί με φίλους από όλη την Αρκαδία.

Οι εμπειρίες μου αυτές με έχουν βοηθήσει να ξεπεράσω τους τοπικισμούς και να μην περιορίζω και να μην ταυτίζω την αγάπη μου για την πατρίδα σε στενά τοπικά όρια. Βλέπω, από την οπτική γωνία της Αρκαδίας, αλλά και από την συνολικότερη Περιφερειακή και Εθνική οπτική.

Η Αρκαδία θα πρέπει να αναπτυχθεί στα πλαίσια του Περιφερειακού καταμερισμού και της ανάπτυξης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Η Αρκαδία, το παγκόσμιο σύμβολο της ανατροφοδότησης της ζωής από την φύση, θα είναι πάντα:

·       τα βουνά της,

·       η θάλασσά της,

·       οι αρχαιότητές,

·       τα μοναστήρια της,

·       η γεωργία της,

·       τα βιολογικά προϊόντα της,

·       ο τουρισμός της,

αλλά και οι νέες ευκαιρίες που αναδύονται:

·       στον αγροτουρισμό,

·       στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,

·       στη βιομηχανία,

·       στη βιοτεχνία,

·       στο εμπόριο και,

·       στις υπηρεσίες,

επειδή η Τρίπολη αποτελεί διοικητικό και οδικό κέντρο.

Η Αρκαδία μπορεί να γίνει το Πήλιο της Πελοποννήσου.

Θα προστατεύσουμε ότι έχουμε, θα αναπτύξουμε ότι εγκαταλείψαμε. Και θα τα κάνουμε όλα αυτά όλοι μαζί με γνώση, θέληση και ευθύνη.

Σε αυτήν την πορεία σας καλώ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μεγάλη προσπάθεια που κάναμε τελευταία ως ΠΑΣΟΚ για τη μείωση του δημόσιου χρέους, δεν συνδέεται με την ταπείνωση του Έλληνα, απεναντίας συνδέεται με τα χρόνια προβλήματα των επιχειρήσεων, των ανέργων, των νοικοκυριών, με τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας και  με τη λειτουργία της αγοράς που υφίσταται τις επιπτώσεις της ύφεσης. Η Ελλάδα, μετά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση του PSI, απαλλάχθηκε από 106 δισεκατομμύρια δημοσίου χρέους, 50 μονάδες του ΑΕΠ, και  εξυπηρετεί το χρέος της με πολύ μικρότερα επιτόκια.

Στόχος μας είναι: Η οριστική έξοδος από το μνημόνιο και την εξάρτηση.

·       Χωρίς νέους φόρους

·       Χωρίς άλλη επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και

·       Χωρίς οριζόντιες περικοπές.

Με στήριξη:

·       της επιχειρηματικότητας μέσω, του Ενιαίου Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και

·       του πρωτογενούς τομέα

o   μέσω, της ενίσχυσης των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων με προίκα 650 εκατομμυρίων Ευρώ, και

o   μέσω της δημιουργίας Ηλεκτρονικής πλατφόρμας απευθείας συναλλαγής παραγωγού – λιανεμπόρου  και καταναλωτή.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει ο τόπος μας, μια περίοδο πρωτοφανούς δημαγωγίας και έντονου λαϊκισμού, καλούμε τον πολίτη να αναλάβει την ευθύνη για τη σωστή ενημέρωση.

Είναι σημαντικό να αναζητά, να γνωρίζει και να στηρίζει την αλήθεια για ό,τι συμβαίνει. Γιατί η αλήθεια είναι το όπλο μας για μια Αυτοδύναμη Ελλάδα.                                                                                              

Συμπατριώτες – Συμπατριώτισσες:

Φίλες και Φίλοι:

Αρχίζουμε πράγματι από τον τόπο μας.

Από τα ψηλά βουνά μας, όπου όταν ο λαός μας θέλησε, γέννησαν και μεγάλωσαν την ελευθερία της πατρίδας.

Αρχίζουμε από τα άγονα χώματα της Ανάγκης που βάζουν την ανθρώπινη σκέψη να βρει λυτρωτικές λύσεις.

Από εκεί αρχίσαμε.

Από το σπίτι μας, τους γείτονες, το σχολείο, τους συγχωριανούς, για να συναντήσουμε τους άλλους Αρκάδες, τους άλλους Έλληνες και την άλλη γνώση.

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Την παράλληλη εργασία.

Την Ελληνική Εμπειρία.

Χωρίς τις πλάτες κανενός, μόνον με την τόλμη της ανάγκης, βγήκαμε έξω από τα σύνορα, γνωρίσαμε τον άλλο κόσμο.

Εμείς το αποδείξαμε διδάσκοντας στην Ανώτατη Παιδεία και Υπηρετώντας στον Κοινωνικό Χώρο της Υγείας.

Ίση παροχή των Δημόσιων Υπηρεσιών, Κατάργηση της Σπατάλης, Πόλεμο με την Διαφθορά, Συμπαράσταση και Αλληλεγγύη στον Συμπολίτη μας.

Αυτός είναι ο βίος μας.

Ούτε τζάκια, ούτε διαπλοκές, ούτε ξένες πλάτες, ούτε σκοτεινά συμφέροντα, ούτε χορηγοί, ούτε μετατροπή της πολιτικής σε επάγγελμα.

Έτσι κατεβαίνουμε στην Αρκαδία.

Καθαροί, με αυτοαποδεικνυόμενη την καθημερινή εργασία μας, από τα μαθητικά μας χρόνια.

Από τα πατρικά χώματα, και τον βυσινόκαμπο της Τεγέας ως το Πανεπιστήμιο.

Από τότε ως τα σήμερα.

Είμαστε εδώ, ξάστεροι μέσα κι έξω, σας κοιτάζουμε κατευθείαν στα μάτια και σας απευθύνουμε τον Ξάστερο Λόγο μας:

Σας είπαν ψέματα πολλά.

Άλλοτε γιατί δεν ξέρατε

Και άλλοτε γιατί με δική μας συνολική Ευθύνη τους το Επιτρέψατε.

Και τώρα είμαστε εδώ, γύρω μας η πατρίδα στενάζει χτυπημένη από έναν πόλεμο που δεν ερειπώνει τα κτίρια του ανθρώπου αλλά τον ίδιον τον άνθρωπο, την ίδια την υπόστασή του.

Κοιταζόμαστε  και διαπορούμε:

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Θα αφήσουμε την πατρίδα, δηλαδή εμάς τους ίδιους, να πάει χαμένη;

Γιατί Εμείς είμαστε η Πατρίδα.

Η απάντησή μας είναι και πάλι ΟΧΙ.

Δεν θα αφήσουμε την Πατρίδα να πάει Χαμένη.

Εμείς όλοι είμαστε παρόντες Εδώ για να δώσουμε τη μάχη της Σωτηρίας.

Και Στρατευόμαστε όλοι.

Γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να ταυτίζεται με τα συμφέροντα και τους προσωπικούς σχεδιασμούς κανενός.

Η μεγάλη Δημοκρατική μας Παράταξη έχει αποθέματα δυνάμεων και θα δώσει τη λύση, η οποία δεν μπορεί να προέλθει παρά μόνο με την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, την οργάνωση του κράτους, την ανάπτυξη και την απασχόληση.


Συμπατριώτες – Συμπατριώτισσες:

Φίλες και Φίλοι:


Αρχίζουμε από τον τόπο μας.

Από τα άγονα χώματα της Ανάγκης στην επινόηση λυτρωτικών λύσεων.

Γνωρίσαμε τον άλλο κόσμο.

Είδαμε και συγκρίναμε.

Και συμπεράναμε ότι:  Όλοι Μαζί Μπορούμε.

Και μπορούμε καλλίτερα από τους άλλους.

Για μια Αυτοδύναμη Ελλάδα…

Για μια Αρκαδία με ανάπτυξη….

Σας ευχαριστώ πολύ όλους

Γεια σας, και με τη νίκη…